top of page

Eerste successverhalen Sociale Benadering Dementie

Bijgewerkt op: 2 apr.

In de tweede helft van 2023 zijn de teams Sociale Benadering Dementie (SBD) in Delft (Voorhof) en Westland ('s Gravenzande) gestart. De teams hebben ook verschillende verdiepende trainingen afgerond. De eerste succesverhalen druppelen inmiddels binnen.


"Een mevrouw met geheugenklachten lag op de bank en maakte geen contact bij binnenkomst. De partner hield hulp af, omdat dit toch geen zin had. De professional van het SBD-team had een verlept plantje meegenomen, omdat ze er achter was gekomen dat mevrouw graag plantjes verzorgde en hier goed in was.


Toen het SBD-teamlid vroeg hoe ze het plantje moest verzorgen, kwam mevrouw rechtop zitten en vertelde wat ze dacht dat er nodig was. Hoewel mevrouw al 5 jaar niet in de schuur was geweest, is mevrouw daar samen met de SBD-er opzoek gegaan om het plantje te verpoten en stekken. Haar partner kon daardoor na lange tijd iets voor zichzelf doen en ook na het verpotten had mevrouw nog energie over. Ze vroeg de SBD-er naar pianospelen en mevrouw heeft voor haar en voor meneer piano gespeeld. De volgende keer dat de SBD-er kwam, kreeg ze pianoles. De SBD-er blijft voorlopig betrokken en gaat opzoek naar een vrijwilliger die een klik met mevrouw heeft op het gebied van plantjes en/of pianospel."


Vervolg

De komende tijd zal de focus in de teams liggen op het verder neerzetten en opschalen van de vrijwilligersschillen, zodat het SBD-team zich kan richten op het verhogen van het aantal deelnemers. Daarnaast is er een landelijke groep gevormd bestaande uit lokale projectleiders. Binnen deze groep kan ervaring en kennis worden uitgewisseld. Aangezien de pilots in andere regio's al langer lopen, verwachten we hier veel van te kunnen leren over zowel de pilot zelf als hoe de opschaling en borging van het gedachtegoed eruit kan gaan zien. Eventuele borging en opschaling wordt dit jaar ook met de betrokken partners in de regio besproken. 
56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page